Kiállítás

KIÁLLÍTÁS AZ EMBERI TERMÉSZETRŐL ÉS A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSRŐL

Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... Hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére.

A kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném?

PARTNEREKET KERESÜNK ÚJABB KIÁLLÍTÁSOK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ

A kiállításnak további helyszíneket keresünk az ország minden régiójában!

Várjuk önkormányzatok, közművelődési- és közoktatási intézmények, civil szervezetek, cégek jelentkezését, hogy közös szervezésben lépjünk előre a lakossági szemléletformálásban! A Tükörben a Világ környezetvédelmi pályázatok ideális kísérő rendezvénye is lehet!

A helyszín kiválasztásának szempontjai: a tárlat helyigénye kb. 300m², jó fényviszonyok lehetőleg természetes fénnyel, több iskolai csoport fogadására is alkalmas akusztika, jó megközelíthetőség, kulturáltság, presztízs, télen megfelelő fűthetőség. Megrendeléseikkel keressenek minket az alábbi elérhetőségeken: tubaerzsebetatokopack.hu, mferencatokopack.hu vagy a infoatokopack.hu email címen.

            

A Tükörben a Világ színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és játékkal. Célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása.

Az interaktív kiállítás központi kérdése: Mire van szüksége egy emberi lénynek, és ennek mi a hatása a környezetére?

A kérdésre válaszul az alkotók tíz izgalmasan berendezett szobát álmodtak meg, Manfred Max-Neef chilei közgazdász filozófiája alapján. Minden egyes szoba kapott egy nevet:
Tudás. Túlélés. Választás. Alkotás. Identitás. Pihenés. Biztonság. Szeretet. Álom. Részvétel.
A kiállítás kartonfalakra és posztamensekre épül. A helyi adottságok és a mobil elemek segítségével a teret 10+1 fő egységre tagoljuk. Az egyes terekben képek, szövegek, installációk és játékok várják a látogatókat.

A tárlat helyigénye kb. 350m2.

A látogatók számos környezettudatos viselkedési formával – mint például a komposztálás, a tudatos vásárlás, az ökológiai lábnyom, vagy a szelektív hulladékgyűjtés – találkoznak a tárlat során, amelyekből kiválaszthatják, melyek követését tudják vállalni a jövőben környezetük védelme érdekében.

A kiállítás magas színvonalú, oktatási célokat, környezeti nevelést szolgáló komplex ismereti anyag, melynek fő üzenete, hogy a mára általánossá vált fogyasztói életforma nem tartható fenn tartósan a modern társadalmakban. Egy olyan új szemléletmód kialakítására van szükség, amely lehetővé teszi az emberi szükségletek mértéktelen fogyasztás nélküli kielégítését. Olyan jólét felépítésére van szükség, ami tiszteletben tartja a Föld ökológiai tartalékait.

Megjelent a kiállítás oktatófilmje is, melyet térítésmentesen, utánvétellel meg lehet rendelni. A kiállítás oldalán megtekinthető, letölthető és megrendelhető a film! Az oktatófilm tárlatvezetője: Vida Gábor, akadémikus

„Amikor én gyerekkoromban közlekedtem erdőn-mezőn, szemetet nem találtam. A szemét ismeretlen fogalom volt! Nagyritkán előfordult, hogy egy újságpapírt látott az ember, amit elfújt a szél. Műanyag akkoriban nem volt, a papír drága hiánycikk volt, és ennek következtében mindenki nagyon vigyázott rá. Most, hogy bőség volt a kőolajból, rengeteg műanyag készült, mindent műanyagba kapunk… ezzel egy új „kultúra” alakult ki, a környezetszennyezés. Ezért mindenkinek nagyon ajánlom, hogy nézze meg, hogy mit vásárol, az a termék honnan származik, de a legfontosabb, hogy gondoljuk át, tényleg szükségünk van-e arra a termékre!?”

(Vida Gábor akadémikus, a „Választás” szobánál az egyéni döntések szerepéről beszél)

 

A kiállítás mellett Konferenciákkal, Szemléletformálással, Workshopokkal és egyéb aktivitásokkal színesítjük a programot, a megrendelők és a partnerekkel szoros együttműködésben.